Sticklingar, grupp av sticklingar.

8 enkla växter att ta sticklingar ifrån.

Elefantöra

Elefantöra

Elefantöra producerar sticklingar själv, som växer nedifrån bredvid plantan. Bra växt att ha hemma om man vill ta mycket sticklingar. Elefantöra är lätt att sköta och kräver inga gröna fingrar. 

Palettblad

Palettblad

Palettblad är omåttligt populär just nu. Mycket på grund av dess många olika varianter i färger och former. De säljs till och med på olika köp- och säljplattformar. Palettblad är enkel att ta sticklingar ifrån och ganska lätt att sköta, men vill inte bli för torr. 

Karlbergare

Karlbergare liknar Palettblad lite och är lätt att ta sticklingar ifrån. Om en gren går av rotar den sig nästan själv. 

Pelargon

Älskade pelargonerna, klassiska och vackra. Pelargoner finns i flera färger, former och varianter. 
Den är lätt att ta sticklingar ifrån. Klipp av en färsk, mjuk topp över ett bladpar. Ta bort de nedersta bladen och plantera i jord direkt. 

Kaktusar och suckulenter.

Kaktusar och suckulenter

Kaktusar och suckulenter får nya utväxter som du kan ta bort och snitta lite, och gärna låta torka lite innan du planterar den i sandbädd. Den ska alltså inte sättas i vatten. 

Lavendel

Lavendel

Lavendel beskärs i maj då de snyggas till. Klipp bort en topp och ta bort de nedersta bladen. Plantera i sandblandad jordbädd. Fast du bara köpt en planta kan du få otaliga. 

Tips! Har du tillgång till Lavendel kan du även torka den och göra små påsar av någon fin stuvbit med ett vackert band. Perfekta doftpåsar för att få god lukt i garderob och lådor. 

Tusenmoder

Tusenmoder eller livsblad som den också kallas är en riktigt sticklingsmaskin. Sticklingarna växer ut som miniplantor på bladkanten och ramlar av och ned i jorden och förökar sig själva. 

Gullranka och murgröna

Dessa förökas genom att du klipper bort en bit av toppen och tar bort de nedersta bladen. Sätt i vatten tills det kommit rötter och plantera i jord. 

Tips! Gör ett potpurri av olika sticklingar i en låg vid skål, så får mottagaren när de växt till sig plantera om dem i önskade krukor. Det blir en vacker present med fler än en sort av sticklingar.